6 tips zelf stucen voor beginners

Wanneer je net begint met klussen, kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke taken je zelf kunt uitvoeren en welke taken je beter kunt uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Één van de taken waar veel mensen over twijfelen, is stucen. Kun je zelf stucen? Ja dat kan, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is erg precies werk en je wilt ten slotte wel een mooi eindresultaat. Ben jij wel die handige klusser? In deze blog geven we je 6 handige tips als je zelf wilt gaan stucen.

Wat is stucen? Waarom zou je dit zelf willen doen?

Voordat we beginnen met de tips, is het belangrijk om te weten wat stucen precies is. Kort uitgelegd: Stucen is het aanbrengen van een laagje gips of specie op de muur of het plafond. Hierdoor krijgt de muur of het plafond een gladde afwerking en kunnen oneffenheden worden weggewerkt.

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zelf te gaan stucen. Ten eerste bespaar je op de kosten. Daarnaast kan het een leuke en uitdagende klus zijn om zelf te doen. Het kan een gevoel van voldoening geven als je het goed hebt gedaan.

Tip 1: Zorg voor de juiste materialen

Voordat je begint met het stucwerk, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste materialen gebruikt. Denk hierbij aan stucpleister, een stucspaan, een troffel, en schuurpapier. Het is ook handig om een stucloper te hebben om de vloer te beschermen. Zorg dat je de juiste materialen bij de hand hebt voordat je aan de klus begint.

Tip 2: Bereid de ondergrond goed voor

Het is ook belangrijk om de ondergrond die je gaat stucen goed voor te bereiden. Maak de muur of het plafond eerst schoon en zorg dat eventuele gaten en scheuren zijn gedicht. Als de ondergrond niet goed is voorbereid, kan dit leiden tot een slechte hechting van de stucpleister.

Tip 3: Breng de stucpleister in lagen aan

Breng de stucpleister in lagen aan. Hierdoor voorkom je dat de pleister gaat scheuren en krijg je een mooiere afwerking. Breng eerst een dunne laag aan en laat deze goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.

Tip 4: Schuur de ondergrond voor een glad resultaat

Als je klaar bent met het aanbrengen van de stucpleister, is het belangrijk om de ondergrond goed te schuren. Hierdoor krijg je een glad resultaat en worden eventuele oneffenheden weggewerkt. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en werk van grof naar fijn.

Tip 5: Werk netjes en precies

Stucen is een precieze klus waarbij het belangrijk is om netjes te werken. Zorg dat je de stucpleister gelijkmatig verdeelt en werk eventuele oneffenheden direct bij. Hierdoor krijg je een mooiere afwerking.

Tip 6: Oefening baart kunst

Als je nog nooit hebt gestuct, kan het even wennen zijn om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Oefening baart kunst, dus wees niet te streng voor jezelf als het de eerste keer niet meteen perfect gaat. Met wat geduld en oefening kom je een heel eind.

Hulp nodig? Schakel een professional in

Zie je het toch niet zitten om zelf het stucwerk te doen? Of heb je een poging gedaan, maar lukt het je niet helemaal? Geen nood! Er zijn professionals die deze klus voor je kunnen uitvoeren. Zo kun je terecht bij Iner stukadoors in Amsterdam. Woon je in de omgeving, zoals bijvoorbeeld in Almere? Dan kun je ook contact met ons opnemen. Je kunt ons direct bellen, mailen of ons contactformulier invullen. Onze medewerkers staan voor je klaar.