shutterstock_521094097

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor is te beschrijven als een echte vakman die nooit stopt met leren. Gaandeweg leren en ontdekken stukadoors namelijk altijd nieuwe technische en artistieke aspecten van hun vak. Maar wat doet een stukadoor precies? In dit blog left Iner Stukadoorsbedrijf in Amsterdam het uit. Lees verder om erachter te komen waarmee een stukadoor jou kan helpen.

Wat is een stukadoor?

Een stukadoor is een ervaren vakman die stuc- of pleisterwerk aanbrengt op oppervlaktes zoals muren, plafonds en gevels van een woning of gebouw. Hier gaat het om een afwerklaag. Stukadoors worden ook wel eens stuc-, plak- of pleisterwerker genoemd. Meestal wordt stucen toegepast voor esthetische doeleinden, maar het komt ook zeker voor dat een stukadoor een muur repareert of het van een beschermende en verstevigende laag voorziet.

De meeste stukadoors zijn in dienst bij bouwbedrijven of gespecialiseerde stukadoorsbedrijven zoals Iner Stukadoors. Daarnaast zijn er uiteraard ook stukadoors die op een freelance basis werken.

Wat is de taak van een stukadoor?

De taak van een stukadoor is ten eerste dat ze altijd correct en vakkundig pleisterwerk leveren en weten wat technisch haalbaar is. Ten tweede dienen ze rekening te houden met de wensen van de klant. Iedere klant heeft uiteraard andere wensen en helemaal wanneer het om het interieur van een woning of bedrijfspand gaat, dient de stukadoor er op in te spelen en zich aan deze wensen te houden. We maken onderscheid uit drie soorten stucwerk.

Schilderbaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is klaar om af te werken met verf. Hier is het van belang dat het pleisterwerk geen oneffenheden bevat en helemaal egaal is.

Spackspuiten

Spackspuiten is een zeer voordelige manier om oppervlaktes te voorzien van een laag spack. De stuclaag wordt onder hoge druk gespoten met behulp van een spuitmachine, waar je de keuze hebt uit een grove of fijne korrel.

Sierpleisteren

Sierpleister is de meest esthetische manier om je oppervlakte af te werken. Verfraai je muren of plafond in iedere kleur mogelijk, want door middel van sierpleisteren is verven niet nodig.

De werkzaamheden van een stukadoor

Stukadoors hebben een scala aan werkzaamheden. Wij hebben een overzicht opgesteld van de belangrijkste werkzaamheden die een stukadoor verricht:

 • Oppervlak (zoals een muur, plafond of gevel) voorbereiden door behang te verwijderen en schoon te maken
 • Voorstrijken van de grond
 • Netjes afplakken van overgangsgebieden met gaas, dit voorkomt scheuren
 • Mortel aanmaken
 • Aangemaakte mortel aanbrengen
 • Oude stuclagen repareren
 • Uitvlakken van de stuc
 • Oneffenheden bijschuren en gladmaken met een spackmes

Al deze werkzaamheden vereisen veel vaardigheid en nauwkeurigheid. Daarnaast moet een stukadoor snel en secuur kunnen werken wanneer het stucwerk is aangebracht. Dit moet gebeuren omdat de egalisatielaag van het mortel anders uitdroogt.

Gereedschappen gebruikt door een stukadoor

Secuur stucwerk vereist natuurlijk top gereedschap. Wat gebruikt een stukadoor en waarmee beschermen ze zichzelf tijdens het werken? De volgende gereedschappen kunnen zeker niet missen:

  Pleisterspaan

 • Stukadoorstroffel
 • Rubberen schuurbord met handvat
 • Houten spaan
 • Paleerijzer
 • Raapspaan
 • Spackmes
 • Lange lat
 • Veiligheidshandschoenen, veiligheidsbril en kleren die vies mogen worden

Hoe kan ik de komst van een stukadoor voorbereiden?

Je weet van tevoren wanneer de stukadoor die je hebt ingehuurd aan het stucwerk gaat beginnen. Je kan je daarop voorbereiden door voorzorgsmaatregelen te nemen: zet spullen aan de kant, zorg ervoor dat de kinderen niet thuis zijn, plak vloeren af, haal schilderijen en spijkers van en uit de muur. Op deze manier bespaar jij kosten en tijd en kan de stukadoor meteen ijverig te werk gaan zonder te veel tijd de steken in het voorbereiden van het oppervlak.

Stukadoor inhuren

Benieuwd wat een stukadoor voor jou kan betekenen? Een vakkundige stukadoor inhuren doe je bij Iner Stukadoorsbedrijf. Wij zijn gevestigd in Amsterdam, maar leveren ook stucwerk in Haarlem, Hoofddorp en de rest van Nederland. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen 24 uur al een voorstel. Liever eerst meer informatie opvragen? Vul ons contactformulier in, neem telefonisch contact op door te bellen naar +31 628 904 522 of stuur een e-mail naar inerstucadoorsbedrijf@gmail.com.