Wanden en plafond stucen

Wanden en plafond stucen

Uw wanden en plafond laten stucen? Het laten stucen van uw muren en plafond doet veel voor het aanzicht van uw woning of bedrijfspand. Stucen zorgt er namelijk voor dat de wanden en het plafond mooi glad worden, waardoor de afwerking er heel netjes uit ziet. Nadat de wanden en plafonds gestuct zijn, is schilderen en behangen van de wanden een stuk gemakkelijker. De ondergrond is dankzij het stucwerk immers mooi vlak! Maar waar begin je met stucen? Begin je met stucen bij de muren, of bij het plafond? In dit artikel geven we verheldering én voorzien we je van een stappenplan.

Wanden en plafond laten stucen

Wanneer je nieuwbouwhuis opgeleverd wordt zijn de muren en het plafond – in tegenstelling tot wat de meesten denken – in de meeste gevallen niet sausklaar opgeleverd. De wanden en de plafonds moeten voor een zo mooi mogelijk resultaat nog gestuct worden. Of heb je een reeds bestaand huis gekocht dat enigszins verouderd is en onder handen genomen moet worden met stucwerk? Dankzij het stucen van wanden en plafonds is het mogelijk om een muur schilderklaar te maken of eventuele beschadigingen weer glad te strijken. Wist je echter dat stucwerk ook een isolerende en brandvertragende werking heeft?

We zetten de voordelen van stucen voor je op een rij:

  • Zorgt voor een moderne uitstraling aan muur en plafond
  • Heeft een brandvertragende werking
  • Stucen bevordert de thermische isolatie
  • Stucwerk is gemakkelijk te herstellen

Mogelijkheden van stucwerk

Echter is er veel meer mogelijk dan het egaliseren van wanden of plafonds, we maken onderscheid tussen verschillende stuctechnieken. Zo kunt u ervoor kiezen om het plafond en de muren behang- en sausklaar te laten maken, spachtelputz te laten aanbrengen of spackspuitwerk. Of heb je voorkeur voor betonstuc, pleisterwerk of schuurwerk? Alle soorten stucwerk kunnen op zowel muren als plafonds worden aangebracht.

Maar wat stuc je eerst, wanden of plafond?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt uit de verschillende soorten stucwerk en een afspraak heeft gemaakt, is het tijd voor het daadwerkelijke werk. We kunnen ons voorstellen dat je zich afvraagt wat je eerst stuct: de wand of bij het plafond? Wanneer je beide wilt laten stucen, beginnen we altijd met het plafond. Wanneer we met de muren beginnen bestaat namelijk de kans dat stucwerk van het plafond op de muren terecht komt.

Waar begin je met stucen?

Maar waar begin je met stucen? Zoals verteld is het verstandig om te beginnen met stucen bij het plafond. Als je rechtshandig bent, is het verstandig om bovenaan aan de linkerkant te beginnen en zo naar de rechter kant toe te werken. We raden aan om van onder naar boven te smeren en het gips gelijkmatig over de wand te smeren. Let tijden het stucen wel goed op de tijd, want gips droogt heel erg snel. Doorgaans heeft een oppervlakte van 5 vierkante meter ongeveer 20 minuten verwerktijd, na die tijd is het gips deels hard geworden. Je strijkt het stucwerk pas later helemaal glad, maar het is wel aan te raden om in een hoog tempo te stucen. Op deze manier weet je zeker dat je het gips nog kunt bewerken.

Meer weten over het stucen van muren en plafond?

Heb je een vraag over de manier waarop je het best de muur en het plafond kunt stucen, of wil je het stucwerk overlaten aan een stukadoor van Iner Stucadoors? Neem gerust contact op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk weer bij je terug met meer informatie. We zijn werkzaam als Stucadoor in Amsterdam,stukadoor in Hoofddorp en Almere.