shutterstock_217231396

Kun je zelf stucen?

Is het mogelijk om zelf te stucen? Tijdens een verbouwing of renovatie van je woning zijn er tal van zaken die je moet regelen. We kunnen het ons voorstellen dat je je dan wel eens hebt afgevraagd: ‘Kan ik zelf een muur of plafond stucen?’ Het ziet er nou eenmaal zo eenvoudig uit. In dit blog legt INER Stukadoors Amsterdam het uit. Lees verder om achter het antwoord te komen.

Is stukadoren te leren?

Stucen is te leren. Wel is er een groot verschil tussen een stukadoor worden en zelf proberen stucwerk aan te brengen. De meeste beroepsstukadoors hebben dit vakwerk geleerd tijdens een opleiding of cursus binnen een stukadoorsbedrijf. Kies je er toch voor om zelf te gaan stucen met bijvoorbeeld een fix & finish? Dan zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Wat is een geschikte soort gips, hoe ziet het oppervlak eruit en wat is een goede korrelgrootte voor het juiste effect? Daarnaast brengen de materialen en gereedschappen die je nodig hebt ook heel wat kosten met zich mee.

Zelf stucen: hoe doe je dat?

Wil je zelf proberen je plafond of muur recht te stucen? Dan hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld. Het is van belang dat je je aan dit stappenplan houdt, omdat dit zorgt voor het beste resultaat:

  1. Maak de muren en plafonds stofvrij
  2. Vervolgens heb je een primer nodig voor de hechting van de nieuwe stuclaag
  3. Zet de hoekprofielen waterpas op alle hoeken van de muren en plafonds
  4. Maak gips aan in een bak met water
  5. Gebruik een spaan en raapbord om het gips aan te brengen
  6. Met een aluminium rei kun je de muur of het plafond vlak afwerken
  7. Geef de gips de tijd om hard te worden, totdat je deze niet meer in kunt drukken met je vinger
  8. Gebruik een spackmes voor het gladstrijken van het oppervlak
  9. Wacht 10 minuten en maak de muur en het plafond vervolgens nat met een schone schuurspons
  10. Is het schuren klaar? Dan kan je de muur of het plafond afmessen

De nadelen van zelf stucen

Maak je een fout tijdens het mixen of had de afwerking beter gekund, wat resulteert in een ongewenst resultaat? Of heb je je muren en plafonds behandelt met de verkeerde primer, waardoor je stucwerk loslaat? Dan is dit iets waar je jaren tegenaan moet kijken. In het geval van buitenmuren, is het ook belangrijk dat dit stucwerk goed wordt gedaan. Het risico van beschadiging en optrekkend vocht is bij buitenmuren groter wanneer je dit stucwerk zelf aanbrengt. Een ervaren stukadoor weet precies welk materiaal en welke methode het best is voor welke ondergrond.

Laat het over aan een expert

Dus ja, het is zeker mogelijk om zelf te stucen. Echter raden we het als stukadoorsbedrijf aan om stucwerk over te laten aan een expert: de stukadoor. Hiermee bespaar je een hoop geld, tijd en moeite. Daarnaast ben je er zeker van dat het stucen nauwkeurig gebeurt en je op de lange termijn veel meer plezier hebt aan je woning, dan wanneer je zelf stucwerk toepast.

Schakel de stukadoors van Iner Stukadoors in

Een muur of plafond die is voorzien van nauwkeurig stucwerk is een investering waar je nog jaren plezier van gaat hebben. Schakel de ervaren stukadoors van Iner Stukadoors in! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact op als je meer informatie wilt opvragen. Wij zijn werkzaam in onder andere de steden Amsterdam, Almere, Hoofddorp en Zaandam.

Neem contact op door je contactgegevens en een bericht achter te laten in ons contactformulier, naar +31 628 904 522 te bellen of een e-mail te sturen naar inerstucadoorsbedrijf@gmail.com. Wij helpen je graag verder.