shutterstock_1171042714

Hoe lang is een stukadoor bezig?

Tijdens het opknappen van een huis vraagt u uzelf vast af, ‘Hoe lang is een stukadoor bezig?’. Het is een gegeven dat kleine en grote renovaties tijd in beslag nemen. Bij een renovatie kunt u al snel denken aan het laten uitvoeren van stucwerk, wat een ruimte een moderne en strakke uitstraling geeft. Wanneer u graag een beeld wilt hebben van hoeveel tijd het kost om dit te laten doen, hebben wij het antwoord voor u. In dit blog legt stucadoorsbedrijf Iner in Amsterdam u uit waar de werkzaamheden van een stukadoor uit bestaan en hoeveel tijd dit doorgaans in beslag neemt.

De stukadoor

Als eerste beginnen we natuurlijk met wat de stukadoor doet. Een stukadoor is een vakman- of vrouw die stuc- of pleisterwerk aanbrengt. Dit kan zijn op oppervlaktes zoals plafonds, muren, wanden of gevels. Het stucen van deze oppervlaktes zorgt voor een fraaie en moderne afwerking van het interieur of exterieur. De werkzaamheden van een stukadoor bestaan onder andere uit: het voorbereiden van de te bewerken oppervlaktes, het aanmaken en aanbrengen van mortel, oude stuclagen bijwerken, maar bijvoorbeeld ook het afplakken van bepaalde overgangsgebieden.

Woning stucen

Stucen van een woning is iets wat veel tijd in beslag neemt. De oppervlaktes moeten worden voorbereid met een voorstrijkmiddel. Wanneer dit droog is, is het tijd voor het stucen. In een gemiddeld huis duurt dit proces 3 tot 5 dagen. Dit is geheel afhankelijk van de werkmethode, soort oppervlakte en de snelheid van het project in kwestie.

Dikte stucwerk en ventilatie

De snelheid waarbij stucwerk droogt is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe dik is de laag aangebrachte stucwerk en hoe zit het met de ventilatie in de te stucen ruimte? U kunt u vast goed voorstellen dat het bij een dikke laag stucwerk langer duurt om te drogen dan in het geval van een dunne laag. Met name te weinig ventilatie heeft hier veel invloed op: in slecht geventileerde ruimtes duurt het drogen langer doordat er vocht blijft hangen. Nu weet u wat de factoren zijn waardoor de droogtijd wordt verlengd, maar hoe lang moet stucwerk drogen?

Gemiddelde droogtijd stucwerk

Een stucwerk vuistregel waar u zich aan kunt houden, is dat per 1mm stucwerk u een dag extra moet rekenen voor de droogtijd. Over het algemeen kunnen we ervanuit gaan dat stucwerk 1,5 week droogtijd nodig heeft. Om het droogproces te versnellen zijn er een aantal middelen die u in het leven kunt roepen. Zet de ramen en deuren open voor optimale ventilatie, gebruik een ventilator of maak gebruik van een bouwontvochtiger.

Gelukkig duurt een dun laagje nieuw stucwerk niet heel lang om te drogen. Wanneer u een minimale renovatie laat uitvoeren aan voorheen gestucte werk, neemt de droogtijd hoogstens 5 tot 10 dagen in beslag.

Totale duur van stucwerk

Nadat u het stucwerk voldoende hebt laten drogen, krijgt u een groen sein om uw wanden of plafonds te behandelen met verf of latex. Ook hier zitten extra dagen droogtijd aan verbonden. In de meeste gevallen geeft men hier 1 tot 2 dagen voor.

Al met al komen we uit op zo’n 3 weken waar de stukadoor bezig is met een project, met de voorbereiding, het stucen, het drogen en het afwerken meegeteld.

Stucwerk in uw woning laten uitvoeren?

Zou u graag stucwerk in uw woning willen laten uitvoeren in bijvoorbeeld Hoofddorp of Haarlem? De vakkundige stukadoors van Iner Stucadoorsbedrijf weten wel raad. Vraag een offerte aan en wij helpen u binnen 24 uur aan een oplossing op maat. Voor eventuele vragen of een vrijblijvend advies over de mogelijkheden kunt u contact opnemen.