Stappenplan voor stucwerk

Stappenplan voor stucwerk

Stappenplan voor stucwerk nodig? Stucwerk biedt uitkomst in tal van situaties. Is de muur beschadigd geraakt door lekkage en is nieuw stucwerk geen overbodige luxe? Of heb je een nieuwe woning gekocht die er op het eerste oog heel netjes uit zag, maar toch wel een laagje stucwerk kan gebruiken? Stucwerk zorgt voor een mooi afgewerkte muur die klaar is voor verf of behang. In dit stucwerk stappenplan van Iner Stucadoors Amsterdam lees je hoe je zelf een muur stuct.

Stap 1: plak de vloer af

Het laatste dat je wilt, is een mooie afgewerkte muur en een vieze vloer die vol zit met stuc. Vergeet niet de vloer af te plakken voordat je aan de slag gaat, zodat hij mooi blijft. Stuc is namelijk een soort cement dat je er heel slecht weer af krijgt. Als de wand uit gipsplaten bestaat, is het verstandig om zelfklevend bewapeningsband aan te brengen op de muur.

Stap 2: maak de muur stof- en vetvrij

Zonder voorstrijk blijft het stucwerk niet goed op de muur zitten. Maak de muur of het plafond dus eerst grondig schoon met gebruik van een borstel en een verfreiniger. Gebruik hiervoor niet een willekeurige reiniger uit het keukenkastje, maar een reiniger die speciaal gemaakt is voor het reinigen van de specifieke ondergrond.

Stap 3: breng hoekbeschermers aan

Op de uitwendige hoeken plaats je een stuclijst. Dit wordt ook wel een hoekprofiel of een stucbeschermer genoemd. Het is van groot belang dat het loodrecht en waterpas is, controleer de muur vooraf dus goed.

Stap 4: breng primer of voorstrijk aan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook het aanbrengen van een primer, is onderdeel van de voorbereiding. Dit kun je zien als een soort grondlaag die voor een betere hechting zorgt. Tegelijkertijd zorgt deze primer er ook voor dat je wat extra bewerkingstijd hebt, aangezien je snel moet werken met stuc. Hiervoor kun je afhankelijk van de ondergrond gebruik maken van voorstrijk, of van grondleer.

Stap 5: breng de stuc aan

De volgende stap is het aanbrengen van de stuc. Maak het stucmiddel aan op het moment dat je begint met het aanbrengen van het stucwerk, het hardt namelijk snel uit. Mix het geheel grondig met gebruik van een mortelmixer, net zolang tot er een egale massa zonder klontjes ontstaat.

Je brengt de stuc aan met gebruik van een troffel en een raapbord. Gebruik de stucspaan om in een vloeiende beweging meerdere lagen over elkaar aan te brengen. Hierbij is het van belang om de muur zo gelijkmatig mogelijk te bedekken.

Stap 6: rei de gestucte muur

Nadat de stuc is aangebracht, is het tijd voor het reien van de muur. Veeg de muur recht met de juiste reilat, zorg er hierbij voor dat de grootste oneffenheden weg gaan. Zet de reilat schuin tegen de muur zodat je het overtollig stucmiddel kunt verwijderen en eventuele gaten weer kunt dichten. Maak het geheel zo glad en gelijkmatig mogelijk voor een optimaal resultaat.

Stap 7: mes de gestucte muur

Is het stucwerk bijna niet meer in te drukken? Dit is het teken dat het tijd is om de muur te messen. Hiervoor maak je gebruik van een spacmes. Kleine tip: buig de uiteinden van het mes iets om, zodat hij in een hoek van ongeveer 45 graden op de muur zit. Werk altijd van boven naar beneden, zodat alle eventuele gaatjes en oneffenheden helemaal glad worden gemaakt.

Stap 8: spons de muur

Ongeveer een half uur na het messen van de muur, is het tijd om de muur te sponzen. Maak de spons nat en schuur het gips op, dit doe je in een draaiende omgeving. Op deze manier ontstaat een prettige sliblaag. Let er wel op dat je niet teveel druk uitoefent, wanneer je dat doet bestaat de kans dat er korrels los komen.

Stap 9: pleister de muur

Pleister de muur. Dit doe je door gebruik te maken van het papje dat vrij is gekomen tijdens het sponzen. Op deze manier krijg je een superstrak resultaat. De muur is nu gestuct, maar nog niet helemaal droog. Hoelang het duurt voordat het droog is is lastig te zeggen, doorgaans droogt 1 milimeter per dag.

Meer weten?

Wil je meer weten over het stucen van de muur? Of wil je het stucen bij nader inzien liever overlaten aan een professional? Neem gerust contact op voor meer informatie of het aanvragen van een offerte. We zijn werkzaam in de omgeving van stukadoor in Hoofddorp, Almere en Haarlem.