Een goede stucadoor herken je aan zijn professionele vakmanschap. Het stucwerk en de afwerking zijn van hoge kwaliteit. Een stucadoor beschikt over de juiste vakkennis, hij weet welke voorbehandeling nodig is bij elk soort stucwerk. Muren, wanden en plafonds worden onderhanden genomen: scheuren worden weggewerkt en alle oneffenheden verdwijnen onder een nieuwe laag stuc. Het stucwerk moet met expertise en nauwkeurigheid worden uitgevoerd. Alleen zo wordt het mooiste resultaat behaald: een strak en glad oppervlak. De kamer oogt moderner en het licht wordt beter verdeeld over de ruimte.
Zo herken je een goede stucadoor
Vakmanschap afleveren is niet het enige wat een stucadoor zo goed maakt. Zorg en aandacht voor de klant is net zo belangrijk. Een professionele stucadoor geeft gehoor aan alle soorten wensen van de klant, voorziet klanten van gericht advies en is natuurlijk pas tevreden als de klant dat ook is. Een erkend vakman/vakvrouw heeft minstens vijf jaar ervaring als stucadoor en voldoet aan alle eisen die de Nederlandse Ondernemersvereniging Afbouwbedrijven (NOA) heeft opgesteld. Kortom, een goede stucadoor is nauw betrokken met zijn klanten en communiceert op duidelijke wijze.
Slecht stucwerk herkennen
Slecht stucwerk kun je ook herkennen. Het werk is afgeraffeld om het maar zo snel mogelijk klaar te krijgen. De afwerking laat te wensen over en is verre van strak. Er is een verkeerde voorbehandeling gekozen met als gevolg dat het stuc van de muur afvalt. Scheuren en gaten zijn duidelijk te zien na het stucen. Het stucwerk is niet glad gemaakt en niet waterpas gesmeerd. Slecht stucwerk is het resultaat van snel willen werken en niet de tijd willen nemen voor een mooie afwerking.
Checklist goede stucadoor
Hoe vind je nou een goede stucadoor? Kwaliteit van het stucwerk is belangrijk, maar er zijn meer zaken waar je aan moet denken bij het selecteren van een professionele stucadoor.
Hieronder volgt de checklist:
- Een professioneel stucadoorsbedrijf levert een correcte offerte, met daarin alle werkzaamheden en kosten beschreven. De stucadoor neemt de offerte met je door.
- Een betrouwbare stucadoor helpt je kosten besparen. Je kan zelf voorbereidingen treffen in samenspraak met de stucadoor, zoals kozijnen afplakken.
- Een echte vakman denkt met je mee, maar raadt ook dingen af als hij het onverstandig vindt. De stucadoor houdt rekening met jouw voorkeuren en thuissituatie.
- Een goede stucadoor vraagt naar jouw verwachting van het eindresultaat. De samenwerking verloopt soepeler als jullie verwachtingen naar elkaar uitspreken.
- Een vakman denkt breder dan enkel het stucen. Hij inventariseert je wensen, geeft advies en toont mogelijkheden. Hij vertelt over onderhoud, afwerking en brandwerende en isolerende werking van het stucwerk.
- Een betrouwbaar stucadoorsbedrijf heeft referenties en foto’s van zijn eerdere werk op zijn website staan, zodat je de kwaliteit van zijn stucwerk met eigen ogen kunt bekijken.
- Een goede stucadoor zal de werkplek schoon achterlaten.
Waarom muren en plafonds stucen?
Door muren, wanden en plafonds te stucen krijgen deze een egale oppervlakte. Het stucwerk biedt als afwerking aan onderlagen als metselwerk of beton. De stukadoor brengt een gipslaag aan op de muur die hij vervolgens gladstrijkt. Door het plafond en de muren te stucen ziet het interieur er weer als nieuw uit. Er zijn verschillende soorten stucwerk technieken: behang- en sausklaar maken, spachtelputz, spackspuitwerk, schuurwerk, pleisterwerk/raapwerk en betonstuc. Wat zijn de voordelen van stucwerk?
- Makkelijk te herstellen;
- Geeft een mooie uitstraling;
- Stucwerk is brandvertragend;
- Het bevordert de thermische isolatie;
- De waarde van de woning stijgt.
Is stucen moeilijk?
Stucen wordt omschreven als precisiewerk. Als je een handige doe-het-zelver bent die al wat ervaring heeft met stucen is de klus goed te doen. Wanneer je twijfelt of het gaat lukken, kun je beter een professioneel stukadoorsbedrijf inschakelen. Een stukadoor nodig in Haarlem, Hoofddorp of Zaandam? Neem dan contact op met Iner Stucadoors.